På fredag är det midsommar - även om jag själv inte firar det så kan det vara kul att dela med sig av lite traditionella rätter för er som tänker fira den kommande högtiden! För vad är väl traditionell midsommarmat annat än sill, färskpotatis och lingonsylt?
Alternativen duger antagligen till många av oss eftersom traditionen för rätterna följts på år efter år efter år - men varför inte göra något ovanligt för detta år och fylla midsommarbordet med medelhavs-sommarbord?!
Här är mina tips på extra tillbehör utöver det traditionella för en lyckad midsommarsbjudning!
1. Baba-ganoush (Aubergineröra):
Du behöver:
1-2 auberginer
4-5 dl yoghurt (helst turkisk/grekisk meze yoghurt)
1-2 vitlöksklyftor
knippe persilja
salt och chili
Stick små hål i auberginerna med kniv eller gaffel sedan lindar du in dem som små paket med folie - grilla i ugnen ca 20 min (vet ej exakt tid, men känn efter med stick ifall auberginerna blivit helt mjuka så bör det duga)!
När auberginerna grillats färdigt öppnar du upp folien river du lätt loss skalet från aubergineinnehållet! Låt de svalna under tiden som du pressar vitlök samt hackar persilja som du sedan blandar ut med yoghurten - tillsätt även salt och cayennepeppar efter smak och tycke! När auberginerna är helt kalla - mosar du dem med en gaffel och tillsätter sedan även det i yoghurten - blanda blanda blanda - Klart!
Tips: Dekorera med stekta kryddor i olivolja - ca 1-2 msk!
2. Spenat-tzatziki:
Du behöver:
Färsk spenat (mängd efter smak)
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt
Hacka spenaten i små strimlor, sedan blandar du ner den i yoghurten tillsammans med salt och vitlök! Rör om till en jämn blandning - klart!
Du kan även göra gurk-tzatziki på detta recept, byt då spenaten mot riven gurka!
Tips: Dekorera med 1-2 oliver
3. Hummus (Kikärtsröra):
Du behöver:
1 konserv kikärtor
2 vitlöksklyftor
saften från en pressad citron
3/4 dl tahini (säljs i turkaffären)
kummin (efter smak)
1/2 dl vatten
salt (efter smak)
Skala bort skalen från kikärtorna (lätta att klämma loss bara)! Pressa ner vitlöken och mixa i mixer tillsammans med kikärtorna. Pressa saften från citronen och tillsätt tahinin tillsammans med kryddor och vattnet. Salta efter smak!
Tips: Dekorera med några droppar olivolja samt persilja och oliv!
PS: Bilder laddas upp senare!
...Laga den med kääärlek!
onsdag 18 juni 2008
Recept 43. Meze-dip!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Har aldig testat att göra tzatziki på spenat! Låter ju riktigt lovande! :-)
Skicka en kommentar