onsdag 19 mars 2008

Recept 5. Köttfärspaj

Du behöver:

Till Pajskal:
3 dl mjöl
125 g smör eller margarin
4 msk vatten


Fyllning:
1 Lök
300 g köttfärs
2 msk olja
100 g champinjoner (1 konservburk)
1 Paprika

1 tsk salt
2 msk vetemjöl
2 dl vatten

1 dl tomatsås (alt krossade-, passerade tomater)

ca 50 g (1-2 dl) riven ost

Degen:
Knåda ihop alla pajskals-ingredienserna till en fin deg.
Kavla sedan ut degen och täck en pajform med den. (Se till att det hamnar utanför formen - pajen krymper i ugnen).

Tips: Det är lättast att vika den kavlade degen i fyra delar som du sedan öppnar och viker upp i pajformen.
Tag sedan en gaffel och hacka små lufthål i pajskalet, placera i kylen 30 min, eller frysen 10 min. Under tiden kan du sätta på ugnen på 200 grader.
När pajskalet kylts klar gräddar du den i ugnen i ca 13-15 min.

Fyllning:
Medan pajskalet kyls och gräddas är det perfekt tillfälle att sätta igång med fyllningen!

Skala löken och hacka tillsammans med champinjonerna och paprikan. Fräs löken och champinjonerna i en panna, med oljan.
Samtidigt steker du köttfärsen (se till att mosa med träsked). När den brynts färdig, rör du ner löken och champinjonerna. Krydda med valfria kryddor och salta efter smak (cayennepeppar, svartpeppar och oregano brukar vara gott). Tillsätt 2 msk vetemjöl samtidigt som du rör om i pannan. Tillsätt nu även vattnet, tomatsåsen och den hackade paprikan. Låt röran småputtra i 4-5 min

Beredning:
Nu bör även pajskalet vara färdig att fyllas. Rör ner köttfärsröran i skalet och häll den rivna osten över. Grädda i ugnen (samma grad som innan, 200 grader) i cirka 30 min.

När pajen är klar!
Skär upp i fina bitar och servera på ett fint fat med en enkel sallad (Salladsblad, gurka, tomat, citron, svartpeppar och olja). NU är pajen färdig att njuuutas!


Ps. Betygsätt gärna denna rätt om/när du provat den.

...Laga den med kääärlek!



Inga kommentarer: