måndag 31 mars 2008

Recept från en läsare

Tarte aux fraises (Jordgubbspaj)

Mördeg:
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
125 g margarin
1 äggula

Fyllning:
Röd vinbärsgelé
Jordgubbar (eller andra bär)

Hacka ihop mjöl, margarin och socker till en finkornig massa på bakbordet. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i kyl, eller om det är ont om tid, en stund i frysen. Sen bör du ha en aluminiumform med veckad kant och lös botten, då blir pajen så där lyxigt snygg! De är inte dyra att köpa om du inte har någon. Kan verkligen rekommenderas!

Tryck ut degen i formen och var noga med kanterna. Blöt tummarna i vatten om det är svårt att få degen slät. Lägg en remsa av ihoprullad aluminiumfolie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. 200°, 20-30 minuter, gyllenbrun ska den vara.

Låt svalna. Fyll med färska jordgubbar (på sommaren) eller som jag gjorde till påsken, frysta blåbär, lätt sockrade. Hallon går också jättebra. Smält röd vinbärsgelé i en kastrull, tillsammans med en msk vatten. Bred gelén över bären. Till en liten tarte tar jag inte en hel burk gelé. Om man vill ha det ännu lyxigare så kan man ha vaniljkräm runtom och hackad pistagemandel ovanpå, men man äter med fördel glass till och då blir det lite tårta på tårta.

Beundra ditt mästerverk och njut sedan!

Ska tillaga detta recept senare i veckan - måste köpa en form först - så får ni se om jag lyckats med det tipsade mästerverket!
Tack för det fina receptet....
:) //Miss-Soni

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lite petigt, men är man noga så är man: lägg till ett "men" i sista meningen, efter kommat. Då blir det lättare att förstå: ...men man äter med fördel glass till...


Jag bara måste prova din youghurt - men en fråga: funkar det med laktosfri mjölk och laktosfri youghurt, tror du?
E-L

Bara en liten pärla sa...

ska rätta till det genast :)
Med laktosfritt har jag aldrig provat - men det lär väl fungera om det finns laktosfri yoghurt ute i handeln...eller finns det? hmm...

Berätta gärna hur det gick när du provat receptet...du lär gilla det :)

Anonym sa...

Ja, Valio har en hel del olika laktosfria produkter, även youghurt.