Den här rätten är en av mina favoriträtter! Att jag har kommit på den själv kan jag inte påstå då det är en klassisk maträtt från hemlandet! Den är vegetarisk och extremt nyttig! Du lär gilla den...det slår jag vad om! ;)
Du behöver:
1 dl bulgur
1 dl röda linser
1 stor lök
1 dl matolja
1 msk tomatpuré
1 matsked kummin
1 citron (saften)
2 dl persilja
salt (efter smak)
Koka de röda linserna med 2,5 dl vatten på låg värme. När det återstår lite av vattnet tillsätter du bulgur - koka tills allt vatten kokat bort. När vattnet avdunstad lägger du lock på kastrullen och ställer åt sidan!
Ta fram en skål och rör ner den hackade löken och oljan. När du rört färdigt i skålen och löken mjuknat en aning - tillsätter du även tomatpurén, kummin och citronsaften (spara persiljan till senare!).
Rör nu ner detta i bulgur och linsblandningen och stek på låg värme i ca 8-10 min - resultatet ska bli en degliknande koncistens (när "degen" inte fastnar i kastrullkanterna vet du att den är färdig).
- Låt nu "degen" svalna i ca en timme (med locket på)!
När "degen" svalnat rör du ner den finhackade persiljan och rör om alltsammans! Sedan är det dags att ta fram de rena händerna och forma biffarna (det klassiska är att klämma ihop dem till avlånga biffar).
Tips: Jag brukar steka mina! Det behövs ingen olja i pannan då..
Servera med sallad till och *dev - njuuut av din måltid!
*dev = 1 dl yoghurt, 2 dl vatten vispas ihop, tillsätt även is! Smaksätt med salt och mynta om du vill - tadaaa! Din drink är officiellt sett färdig att njutas! :)
(dålig bild...men min kamera e inte hemma som sagt sedan gårdagens missöde)!
...Laga den med kääärlek.
Du behöver:
1 dl bulgur
1 dl röda linser
1 stor lök
1 dl matolja
1 msk tomatpuré
1 matsked kummin
1 citron (saften)
2 dl persilja
salt (efter smak)
Koka de röda linserna med 2,5 dl vatten på låg värme. När det återstår lite av vattnet tillsätter du bulgur - koka tills allt vatten kokat bort. När vattnet avdunstad lägger du lock på kastrullen och ställer åt sidan!
Ta fram en skål och rör ner den hackade löken och oljan. När du rört färdigt i skålen och löken mjuknat en aning - tillsätter du även tomatpurén, kummin och citronsaften (spara persiljan till senare!).
Rör nu ner detta i bulgur och linsblandningen och stek på låg värme i ca 8-10 min - resultatet ska bli en degliknande koncistens (när "degen" inte fastnar i kastrullkanterna vet du att den är färdig).
- Låt nu "degen" svalna i ca en timme (med locket på)!
När "degen" svalnat rör du ner den finhackade persiljan och rör om alltsammans! Sedan är det dags att ta fram de rena händerna och forma biffarna (det klassiska är att klämma ihop dem till avlånga biffar).
Tips: Jag brukar steka mina! Det behövs ingen olja i pannan då..
Servera med sallad till och *dev - njuuut av din måltid!
*dev = 1 dl yoghurt, 2 dl vatten vispas ihop, tillsätt även is! Smaksätt med salt och mynta om du vill - tadaaa! Din drink är officiellt sett färdig att njutas! :)
(dålig bild...men min kamera e inte hemma som sagt sedan gårdagens missöde)!
...Laga den med kääärlek.
10 kommentarer:
Brukar ni ha linser i? Det har jag inget minne utav att min mamma o de brukar ha. Så när blir vår mattävling av då? Vill smaka på dina biffar (bulgurbiffarna menar jag då)
hahah vilka andra biffar finns? :P
Jaaa kära du! Tävling o tävling...ja e huligan - äter allt som inte andaa! haha
Vänta tills solen skiner och grillen ska fram - oj oj oj - bara lääängtar!
Ps: det finns biffar kvar - kom o ät! :D
Mm känner mig riktigt hungrig nu när jag ser alla mat. Du har dåligt inflytande.
jag känner varken hunger eller sug sedan den där pastan igår - satan i gatan va den va good - o stooor portion! :D
Aaaa den va jättegod, sluta gör mig sugen på en massa mat leee
mmm vad gott det ser ut, måste testa den:)
aboooo va god din ciköfte ser ut...me likes ;)
im hungry..... sis
Det är ju mercimek-köftesi och ät en traditonell turkisk-rätt!
Att du ens kan påstå att du själv har uppfinnit det måste vara olagligt, patetiskt!
Elin
Elin lilla - varför sån attityd utan att ens ha läst igenom min text innan du hugger till?
"Den här rätten är en av mina favoriträtter! Att jag har kommit på den själv kan jag inte påstå då det är en klassisk maträtt från hemlandet!"
Exakt så har jag skrivit - så kom inte o kalla mig patetisk och olaglig etc! Snarare du som försöker hoppa på och hugga till enligt min mening!
Läs innan du skriver sådana osmakliga kommentarer här på Min blogg!
Visserligen var det länge sedan du kommenterade detta inlägg men hoppas du läser mitt svar en vacker dag.
Ha det gott!
Skicka en kommentar