torsdag 10 april 2008

Recept 21. Mannagrynskaka!

Denna kaka är en traditionell dessert från hemlandet! En av mina absoulta favoriter. Mäktig men rejält god!

Du behöver:

Smet:
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl matolja
1,5 dl yoghurt
2 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
5 dl mannagryn

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt därefter matoljan samt yoghurten - vispa! Rör även ner de torra ingredienserna och blanda till en fin smet. Grädda mitt i ugnen i en platt form på 200 grader tills kakan fått en gyllenbrun färg.

Sockerlag:
4 dl socker
6 dl vatten
saften av 1/2 citron

Koka alla ingredienserna för sockerlaget - tills du fått en något "hårdare" vätska (ca 15-20 min).
Låt sockerlaget svalna i ca 10 min - låt även kakan svalna och bli kall!

När kakan svalnat och sockerlaget vilat i 10 min häller du allt sockerlag över kakan - kakan suger på så sätt upp all nödvändig vätska - garnera med kokos! Låt kakan svalna helt (helst till nästa dag för godast resultat) och skär sedan upp i önskade bitar.

...Laga den med kääärlek!

4 kommentarer:

Kani sa...

Hej!
En kurd här som har letat efter detta recept. Tack!

Bara en liten pärla sa...

hehe,
vad kul att jag kunde vara till nytta och hjälp genom min blogg :)
Hoppas det smakar!

Anonym sa...

Turkiskt delikatess?

Bara en liten pärla sa...

japp turkish delight! ;)