måndag 22 september 2008

Recept 50. Purjolöksris!

Nu är det fart på min kära blogg - ska genast uppdatera er med ett nytt superrecept! Perfekt för studentekonomin och perfekt som matlåda då denna rätt avnjuts som bäst kyld! Läs, handla alla ingredienser och sedan bums i köket med er alla - denna rätt får inte missas! :)

Du behöver
1 purjolök (Lagom stor)
2 morötter
4 msk ris
1 tsk tomatpuré
1/2 citron (saften)
3 msk olivolja
1 tsk socker

salt och peppar

Skala och skiva morötterna till att börja med - skär även purjolöken i 1 cm tjocka skivor!
Värm oljan i en kastrull - när oljan är varm steker du tomatpurén i detta!
Woka sedan morötterna samt purjolöken i tomatpuréoljan!

Nästa steg är att tillsätta vatten (beroende på kastrullens storlek och mängden purjolök så är mängden vatten lagom tills det täcker grönsakerna i kastrullen), citronsaften, socker och önskade kryddor (salt och peppar)!

När purjolöken har fått en mjuk koncistens är det dags för den sista ingrediensen att hoppa ner i grytan - ris! Tvätta riset väl och låt alltsammans koka i ca 10 min.

Rätten serveras bäst kall - så se till att förbereda dig i god tid innan så du har tid till att låta maten svalna.

Servera med en klick turkisk yoghurt samt en bit bröd (pitabröd)!

Tips och annat värt att veta:
- Citronsaft förlänger tillagningstiden på maten - men pressa gärna på ytterligare citronsaft när rätten skall njutas!
- Tillsätter du riset i början av tillagningen så blir resultatet grötigare!
- Har du ingen tomatpuré hemma - skippa! Eller tärna ner en skalad tomat i grytan!

...Laga den med kääärlek!

3 kommentarer:

l_fantastico@hotmail.com sa...

hur får jag tag på denna låten? akdeniz aksamlari ju. yaktin beniiiiiiiiii. så skön är den!!

§uperjuristen sa...

Du är så duktig! Hur får du dina idéer till alla dessa goda och fantasirika maträtter? Kul med en ung tjej som kan laga riktig mat. Jag gick i samma klass som din storasyster - hoppas att ni alla mår bra. Hälsa henne så mkt från mig. kram/ Fati

§uperjuristen sa...

Förresten, kan du skriva lite om vegetariska rätter? Skulle vara kul att få lite tips. tack:-)