lördag 4 oktober 2008

Recept 51. Äppelkaka!

Vad gör man av höstens överblivna och övermogna frukter? Pressar ihop till en sylt, fryser in till kommande bakverk - eller så bakar man helt enkelt ihop en klassisk sockerkaka och pressar ned frukten så gott man kan - resultatet blir gott vilket som! Här har ni recept på en klassisk sockerkaka med äpplen i - enjoy!

Du behöver:
150 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk ingefära
1/2 tsk kanel
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk

Fyllning:
4 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel

Börja med att viska ägg och socker till ett vitt skum - ju mer du vispar desto mindre "äggsmak" får du i kakan! Tillsätt sedan mjölken i äggsmeten! Nästa steg är att sikta mjöl, ingefära, 1/2 tsk kanel, bakpulver och vaniljsocker i en bunke (med hjälp av en sil såklart) - sedan rör du försiktit ned blandningen i äggsmeten samtidigt som du försiktigt rör om! När du fått till en jämn smet rör du även ned det smälta smöret/margarinet i smeten!

Använd dig av en lagom stor form - tänk på att kakan jäser en del! Smöra och bröa formen med ströbröd! Skala äpplena och skär dem i klyftor. Blanda socker och kanel - sedan rullar du äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelbitarna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över kan det vara fint att strö det över kakan.

Grädda din kaka på 175-200ºC i nedre delen av ugnen i ungefär 45 minuter - PS öppna ej ugnen innan kakan ser färdig ut, risken blir att du får en tunn kaka eftersom luften pyst ut!

Servera med vaniljsås och enjoy!

Bild laddas upp senare!

...Laga den med kääärlek!

5 kommentarer:

Ermeni sa...

Din blogg är så härlig!!! man blir så hungrig när man gräver runt här hehehehe.

Anonym sa...

hej jag heter sibel och undra vad den här låten heter som spelar först när man öppnar din blogg den är så himla skön och lyssna. väntar svar

Bara en liten pärla sa...

Hej Sibel!
Original låten heter Akdeniz Aksamlari...detta är dock instrumental versionen av den låten! Har försökt hitta på annat håll ute på nätet och har haft många läsare som frågat samma sak - men tyvärr vet ej var den finns att hitta =S

PS: Just denna versionen heter iaf Oriental sunset

Lycka till
kramar

Anonym sa...

tack de var jätte snällt jag vet vem de är nu!!!

issa sa...

mums!