lördag 29 november 2008

Recept 54. Apelsin-knäck!

Julen närmar sig gott folk!
Även om jag inte är en typisk firare så vore det mysigt med julbak och förberedelse redan nu! Om inte på julafton så kan man väl äta under adventveckorna eller hur?! =) Idag bjuder jag på apelsinknäck!

Du behöver:
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
apelsin skal (finriven)

Rör ner alla ingredienser (utom apelsinskalet) i en bra kastrull - gärna med tjockare botten! Låt allt koka - utan lock i ca 35-40 min! För att se om knäcken fått rätt koncistens gör du kulprovet! Detta gör du genom att droppa ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten - akta fingrarna bara! När du sedan kan ta upp knäckmassan ur vattnet och kan lätt forma den till en kula så vet du att knäcken är klar!

Just när knäcken är klar blandar du ner apelsinskalet som du finrivit - blanda blanda blanda - och skeda sedan ned i knäckformar! Sist men inte minst - ha tålamod och låt knäcken svalna innan du hugger in!

Ps: Om du vill ha klassisk knäck hoppar du över apelsinskalen bara! Ett annat tips är att blanda i finhackade nötter!

...Laga den med kääärlek!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen knäck utan mandel ju! Och för att få den så där gott sträv har man i lite ströbröd. Men det här kan jag bara sukta efter nu, har fått diabetes, och vad finns det för julgott utan socker???
ELL

Bilo sa...

ooo har du bakat knäck hemma? spara till imorgon haa...

Anonym sa...

om du älskar mig så sparar du till mig oxå//Kib

Anonym sa...

Det där med kulprovet har jag aldrig förstått, följer man det så får man en mjuk och degig knäck - nej, det hörs på namnet att knäcken ska var hård! Vi kokar den tills knäcken lägger sig på vattnet när man droppar ner den och det syns att den är stenhård.
Sen vet väl alla att knäck är försvinnande gott och svårt att spara!
Pröva också att bara hälla ut knäcken på en plåt, mycket enklare, och skär den sedan. Man kan också göra Dajm genom att hälla på smält choklad när knäcken har stelnat. Det är verkligen urgott!

Anonym sa...

Ooo knääcckk??
spara lite här med !

säg till när vi kan komma över o ääätta av knäääcket :D / berri

Bara en liten pärla sa...

Anonym:
Provade det där med smält choklad på knäcken - smart idé! :) Blev betydligt lättare och smidigare än att toppa dom i knäckformarna! och daim är ju godare än klassisk knäck det vet vi alla - så tack för super tipset! :)

PernillaPP sa...

Åh va bra att du hade bloggat om detta! För jag behövde nämligen receptet ;)