torsdag 8 januari 2009

Recept 59. Potatis- och biffpanna! (köfte)

Denna rätt är en variation av en klassisk rätt från hemlandet! Med lite piff och paff har jag gjort min egen enkla version av den! Är superenkel att laga även om receptet ser lååååångt ut - jag lovar! Detta hamnar nog i min matlåda imorn - yeaaay! :)

Du behöver
Till biffarna:
500 g köttfärs
2 brödskivor
1 äggula
1 lök
knippe persilja
grillkrydda, chili, salt och peppar

Övriga tillbehör:
1 dl olivolja
8-10 potatisar
1 msk vetemjöl
3 tomater

Börja med att skära bort kanterna på brödskivorna - därefter blötlägger du dem i vatten! Kläm sedan ur vattnet ur dem. Blanda ner brödet i köttfärsen och knåda väl! Tillsätt vartefter med äggulan, löken, persiljan samt kryddorna - jobba ihop till en fin köttfärsdeg! Slutligen rullar du ihop dem till små biffar (i storlek som 2 köttbullar)! Lägg biffarna åt sidan för ett tag medan du jobbar med steg 2 av rätten!

Värm en panna med 1 dl olja i - som du sedan friterar potatisarna (ca 1 cm tjocka skivor) i, men bara så de får gyllen färg!!! Nästa steg är att fritera köttfärsen i samma olja - mena bara så de får en täppt yta! Börja dock med att rulla köttfärsbiffarna i lite vetemjöl!!! Sedan friterar du dem tills du ser att du fått ett litet skal på dem.

Eftersom potatisarna och biffarna är halvstekta vill vi nu grilla dem i ugnen ett tag - värm därför ugnen på 175 grader! Ta en lagom stor ugnsform och lägg varannan potatis varannan biff hela varvet runt - pacera dem på höjden! Skiva tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg över - salta och peppra efter smak...samt några droppar olja över tomaterna! Grilla i ugnen i ca 20-25 min!

När saken är biff - serverar du din rätt med tunn pítabröd, cous-cous eller ris till!

...Laga den med kääärlek!

4 kommentarer:

Anonym sa...

varför tar du aldrig nårga bilder?

Bara en liten pärla sa...

digitalkameran har slängt sig i väggen :( Ska fota allt så fort jag fått ut den från lagning :) ...blir en hel buffé att lägga upp! :S

http://zozo.blogg.se sa...

buhu...im hungry :(

Anonym sa...

Hoppas kameran hade garantin kvar, annars får du nog sitta och dregla över recepten resten av månaden!