tisdag 24 februari 2009

Recept 63. Semlor!

Idag är fet-tisdag, men det blev ingen semla för mig...äter ju inte sötsaker! :)

Kännde mig inte utanför för det, hade ju egentligen inget sug! Däremot har jag surfat lite på nätet och hittat olika former av semlor! Hallonfyllning, chokladfyllning, blåbärsfyllning - you name it! Själv tror jag iallafall mest på den klassiska mandelmassa-fyllningen! ;)

Här har ni iallafall recept för bullarna - fyllningen kan ni ju mixa med hur ni vill! :)

Du behöver:
2 ägg (ena ägget till pensling av bullarna)
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
knappt 1 liter vetemjöl


Fyllning:
mandelmassa
0,5-1 dl mjölk
vispgrädde

Garnering:
Florsocker

Smula ner jästen i en blandning med mjölk och smält smör! Rör om tills det blir ljummet - tillsätt salt, kardemumma, socker och ägget! Rör till sist ner mjölet och arbeta ihop till en fin deg - knåda rejält för att få bort glutentrådar och luftbublor!

När degen knådats färdigt låter du den vila i ca 30 min under en fuktig bakduk!

Efter 30 min är det återigen dags att knåda degen lätt! Dela upp degen i önskad storlek på bullar (brukar bli ca 15 st). Rulla bullarna och lägg på en bakplåt med baklåtspapper på! Pensla med ett ägg och låt bullarna återigen jäsa i ca 30 min.

Grädda i ugnen i ca 8-10 min på 225 gradet! Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Medans bullarna svalnar kan du vispa grädden - tillsätt en tsk socker för att få bättre fluff!
Mandelmassan blandar du ut med mjölk - vet inte exakt hur mycket mjölk som går åt - men blanda ut tills du blir nöjd!

Dela bullarna i mitten, fyll med mandelmassan och fluffa till grädden! Slutligen lägger du på övre bullhalvan och strör på med florsocker som garnering! Tadaaaaaaaa....Ät och bli fet - det är trots allt en gång om året! :)

...Laga den med kääärlek!

2 kommentarer:

ninnie sa...

Jag visste inte att det fanns olika sorter, nej jag tror nog att jag håller mej till den klassiska varianten! Vispgrädde/mandelmassa!
Är väl inte en av de större semmelälskarna, men en kan nog slinka ner! Brukar i allafall äta en om året, men det här året har det redan blivit några stycken, men så har jag tröttnat oxå
Ha en bra kväll

Daniel Roos sa...

Hej!

Hoppas du mår bara bra det var länge sen jag titta in hos dig. Jätte fina semlor måste jag säga jag har bara ätiti en i år fastd et är så gott ha det så bra mvh Daniel