fredag 28 mars 2008

Recept 11. Blåbärspaj

Såhär blev resultatet av min blåbärspaj som jag gjorde igår! Blev inte riktigt som jag hade tänkt mig (skulle ju egentligen bli en riktig american pie). Men denna klassiska svenska smuljpajen får nog duga. Hade inte alla ingredienser hemma för den egentliga pajen som jag skulle ha bakat....en annan dag får det bli! :)


Såhär gjorde jag:

Degen/skalet:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör/margarin

Fyllningen:
blåbär (hur mycke du vill - men ca 3 dl e lagom)
1 dl socker
1 dl ströbröd


Jag knådade ihop alla ingredienserna till en fin pajdeg som jag sedan täckte formen med. Jag lät kanterna sticka ut lite eftersom pajdeg krymper i ugnen. Pajskalet penslade jag med en äggula innan jag gräddade den i ugnen på 175 grader i ca 20 min.

När pajskalet var klar fyllde jag det med blåbärsröran jag rörde ihop (blåbär, 1 dl socker, 1 dl ströbröd). Sedan skärde jag loss de fula kanterna jämnt och fint med en kniv. Jag smulade kanterna och strödde över pajfyllningen. Sedan gräddades den i ugnen i ytterligare 20 min - Klart!

PS: Hur kommer det sig att alla snålar med kommentarer..? Lämna gärna spår efter er så blir jag glaaad! :)

...Laga den med kääärlek!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Blåbär är verkligen hälsosamt. Särskilt hälsosamt om man har varit i skogen och plockat sina tio litrar eller mer - då har man också fått motionen och friden i själen. Och förhoppningsvis inte haft sällskap av någon björn, mer än på väldigt långt avstånd.

Jag har också ett blåbärsrecept som jag kan dela med mig av, jag bjöd på pajen annandag påsk när hela familjen var samlad. Det är en fransk variant, blåbärstarte kallar vi den, men allra godast är nog tarten på färska jordgubbar på sommaren, med glass till. I Frankrike ser man dem överallt, dessa tarter med olika frukter och bär efter säsong, och de är försvinnande goda! Vill du ha receptet?

Liljeholmsbron sa...

Mmm Blåbärspaj låter gott ...ska kolla igen senare hur det blev ...

Bara en liten pärla sa...

Hej Anonym,

Det är alldeles sant det du säger - om färsk blåbär. Min paj blev inte så "american" som jag hade tänkt mig. Klockan var sen och jag hade inte alla ingredienser hemma som jag behövde...men det blev en väldigt god klassisk svensk smulpaj av det ändå - blev rätt så nöjd iaf! :)

Vad kul det skulle vara att få receptet på tarten du skrev om, jag tar receptet gärna om du vill dela med dig...kan även lägga upp på bloggen om andra vill ha :) Ska laga den sen och lägga upp bild så du får se om jag lyckas med receptet eller ej också hehe.

Du kan maila mig på sonay.oz@gmail.com

Varma hälsningar //

Anonym sa...

Vem är som äter de goda bakelserna ;)

Daniel Roos sa...

Gott med Blåbärspaj jag bakara alltid med kärlek annars går det inte ;-)

Miss candy sa...

wow wow wow.... fan vad fika sugen man blev....

el maco sa...

åh jag älskar den orientaliska låten du har på din blogg