torsdag 10 april 2008

Recept 19. Fylld paprika (dolma)

Det är omöjligt att någon på denna jord skulle ogilla denna rätt! Den är enkel, snabb och smakar dunder! Mamma brukar tillaga denna rätt på det traditionella sättet (soltorkad aubergine, zuccini, paprika)- men som den student man är vill man väl alltid ha ett lättare alternativ för lika god mat! Så här är min lösning!

Du behöver: (för 2 port)

2 paprika
100 g köttfärs
1 lök
2 msk tomatpuré
1 dl ris
Knippe persilja
salt, svartpeppar, cayennepeppar (chili)
ca 1/2 dl matolja

Förberedning:
Dela paprikorna i två (eller skär ut toppen på paprikan - hatten och kärnhuset på paprikan)!

Fyllning:
Blanda ihop finhackad lök, köttfärs, tvättad ris, 1 msk tomatpuré och hackad persilja i en skål. Tillsätt matoljan (ca 1/dl) samt alla kryddor (efter smak) och rör ihop till en jämn fyllning (bäst resultat med händerna)!

Fyll nu paprikorna med fyllningen (lämna 1 cm höjdyta på fyllningen)!
Skiva en tomat och lägg en tomatskiva som lock på den fyllda paprikan!

Blanda ut en msk tomatpuré, 1 dl vatten samt 1 msk matolja - häll detta i botten på kastrullen du ska tillaga rätten i. Stek sedan med locket på - låg värme - tills du ser att paprikorna mjuknat, på så sätt är även köttfärsen och riset färdigt! (i ca 25-30 min skulle jag gissa)!
Servera med yoghurt och njuuut av din måltid!
Tips! Det går även att fylla andra grönsaker man gillar och gröper ur - ex aubergine, tomat, lök, potatis m.m)

Ps: Bild kommer senare...när jag fått min kamera! :)

...Laga den med kääärlek.

2 kommentarer:

Samiras_mamma sa...

Denna maträtt är också god. Brukar äta sådant också:)

Jwan sa...

Va roligt att du har ett recept så kräver mindre arbete för en student :) Sitter hemma och letar efter recept på dolma men vill ha helt köret ;) med squash, aubergine och alltihop men ditt recept var fett bra! :)