Hej hopp bloggen!
Idag var det jobb och nu är det dega på soffan som gäller! Hann aldrig iväg till gymet idag..tråkit! :( Nåja, morgondagen är oxå en dag!
På tal om morgondagen så ska jag på en invigningsfest för ett kurdiskt fotbollslag imorn! Yeay! Vi blir ett gigantiskt gäng som ska dit tillsammans - kul som alltid! :) För övrigt så är det som vanligt jobb som gäller...men men, kul det me! :D
Har inget vettigt att skriva och inget nytt recept att lägga upp, så det här var allt för mig just nu! Är enormt trött - ska se på 2 1/2 men på TV3 nu! Ciao!!!
torsdag 26 februari 2009
onsdag 25 februari 2009
Hej Mr Mopp!
Gick upp kl 10.30 i morse - utvilad på min lediga dag! :)
Å andra sidan så satt jag uppe till kl 4 inatt...hade 2 vänner på besök så det blev te efter kaffe efter te! Den ena av dom sov över - Gulé som jag lagt bröllopsbilder på här på bloggen!
Vi vaknade och njöt av en riktig dunderfrukost! Äckligt mätt var ordet - degar just nu på soffan och skådar svinstian som den liknar - dags att leta fram Mr Mopp och storstäda!
Var på aerobicpass igår på gymmet - kul kul kul! Idag ska jag på corepass - pain pain pain...avslutar det hela med spinningpass! Men träning är kul! :D
Hörs sen små darlings! :)
tisdag 24 februari 2009
Recept 63. Semlor!
Idag är fet-tisdag, men det blev ingen semla för mig...äter ju inte sötsaker! :)
Kännde mig inte utanför för det, hade ju egentligen inget sug! Däremot har jag surfat lite på nätet och hittat olika former av semlor! Hallonfyllning, chokladfyllning, blåbärsfyllning - you name it! Själv tror jag iallafall mest på den klassiska mandelmassa-fyllningen! ;)
Här har ni iallafall recept för bullarna - fyllningen kan ni ju mixa med hur ni vill! :)Du behöver:
2 ägg (ena ägget till pensling av bullarna)
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
knappt 1 liter vetemjöl
mandelmassa
0,5-1 dl mjölk
vispgrädde
Garnering:
Florsocker
Smula ner jästen i en blandning med mjölk och smält smör! Rör om tills det blir ljummet - tillsätt salt, kardemumma, socker och ägget! Rör till sist ner mjölet och arbeta ihop till en fin deg - knåda rejält för att få bort glutentrådar och luftbublor!
Grädda i ugnen i ca 8-10 min på 225 gradet! Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.
Medans bullarna svalnar kan du vispa grädden - tillsätt en tsk socker för att få bättre fluff!
Mandelmassan blandar du ut med mjölk - vet inte exakt hur mycket mjölk som går åt - men blanda ut tills du blir nöjd!
Dela bullarna i mitten, fyll med mandelmassan och fluffa till grädden! Slutligen lägger du på övre bullhalvan och strör på med florsocker som garnering! Tadaaaaaaaa....Ät och bli fet - det är trots allt en gång om året! :)
...Laga den med kääärlek!
måndag 23 februari 2009
...fyy, pest och blää!
Jag tror jag lider av en slags ångest över att inte uppdaterat bloggen under längre tider...eller så är jag bara allmänt uttråkad denna dag! Jag gissar på gissning nr 2!
Vet egentligen inte vad jag ska skriva - men jag skriver nånting!
Var förresten på gymmet idag - Yepp man har blivit duktig! Tränade först ett spinningpass och därefter ett Core pass! Spinningen va kul som alltid, tröttnar aldrig på det! :) Men Core passet däremot var ett slags självmordsförsök kändes det som! Instruktören som tydligen är f.d balettdansös sög musten ur oss! Tänk er att träna styrka på tå - fy, pest och blää säger jag bara...men det var tillräckligt kul för att tränas återigen imorgon kl 18! :)
Oj, kom just på att jag ska upp extra tidigt imorn...borde sova! Natti! :)
Jag har fallit pladdask!
Jag har gått och förälskat mig...i mjölk!
Det är förståss ingen vanlig mjölk jag menar kära vänner...vi talar Arlas Barista mjölk! Vet inte om jag nämnt här på bloggen att jag är en latte-holic, men så är det! Måste ha mig minst en kopp om dagen! Skippar sötsakerna men min latte rör ingen!

Hur som haver så var mjölk ämnet! Ni måste prova!
Du behöver:
2 dl Arlas barista mjölk (skummar bättre än vanlig mjölk)
3/4 dl svart kaffe
socker eller syrup (syrup finns i olika smaker och kan köpas i större matvarukedjor)
Värm mjölken (ska skjuda - ej koka riktigt) och vispa till ett skum under skjudning!
Häll kaffet i ett högt glas, häll över mjölken i glaset - rör ner syrupen eller sockret, skeda på skummet som topping!
Enjoy!
Stress!
Igår var jag glad åt snön, men idag var det rena pinan! Skulle ta mig till jobbet denna stressiga morgon (råkade snooza 15 min för mkt)! Hursomhelst så slank det ur minnet att jag inte använt bilen sedan i lördags - därför väntade en höjd på ca 20 cm snö att skottas bort från bilen!
Med kaffemuggen i ena handen och snöborsten i andra handen kämpade jag mig igenom i ca 15 min innan snön var borta! Sedan återstod 5 minuters skrapning av is...och till sist rullade man ut på E4:an! "Skönt" tänkte jag, hinner kanske till jobbet i tid trots allt! Men vad ser man ögonblicket efter? Eugeniatunneln avstängd p.g.a vägbygge! Slog en pling till chefen och sedan väktaren i centrum om att jag skulle blir 20 min sen...man får ju böta annars!
Under tiden som jag satt i bilen och smuttade på kaffet (som nu var iskallt), lyssnade jag till radion där det diskuterades om hur stressade vi människor egentligen är! Skrattade högt åt mig själv och undrade vad jag stressade till egentligen? Hade ju meddelat alla som behövde informeras om att jag faktist skulle vara sen idag - pustade ut och lutade mig bekvämt i förarsätet! Känndes så skööönt! :)
Varför jagar man upp sig i minsta lilla stress är min fråga till er!

söndag 22 februari 2009
Dagen!




Ute på hal is..imorn! :)

Har egentligen inte åkt skridskor på närmare 10 år...senast var väl i grundskolan nångång - jaaa man börjar faktist känna sig gammal, trots att man innehar den unga åldern på fjuttiga 23! Färden blir mot Kungsträdgården där vi ska hyra skridskor för 40 kr som det kostar - kul och prisvärt för en typisk söndag faktist! :)
Ska ta lite bilder som jag kan lägga upp på bloggen imorn!
Ps: Jag är en liten isprinsessa som glider på isen! ;)
Shoodiloools så länge!
tisdag 17 februari 2009
Recept 62. Aubergine- och zucchini-gryta!
Till denna rätt behöver ni bröd i mängder för att doppa i den supergoda tomatsåsen som blir! Rätten är som vanligt en klassiker från hemtrakterna, men kanske inte exakt tillagad som på mitt sätt! Smaken är toppklass iallafall - så enjoy! ;)
Sleva upp på ett fint fat och servera med bröd till! Smakar super - you will see! :)
...Laga den med kääärlek!
fredag 13 februari 2009
Recept 61. Äggsallad!
Åt detta till middag igår! En klassiker som passar bäst under sommarn men lika väl en sen middag när man just kommit hem från jobbet! Snabbt, mättande och enkelt!Du behöver:
5 ägg
torsdag 12 februari 2009
Recept 60. Lahmacun!
Kära läsare, har inte glömt att uppdatera er med nytt recept för dagen! :)
Tänkte tipsa er om en sorts pizza från hemlandet...pizza me köttfärs kan man säga, men har det egentliga namnet "Lahmacun". Det godaste är att äta dessa "pizzor" med rödlökssallad och persilja samt en rejäl kläm med citron i! ...mumms...vattnas i munnen nu!Du behöver
(Till degen):
6-8 dl ljummen vatten
1 jäst
8-10 dl vetemjöl (eller dinkelmjöl som jag brukar göra)
2 tsk salt
1 dl matolja
Fyllning:
400 g köttfärs
1 dl tomatpuré
2-3 tsk salt peppar
1 gul lök
2 medelstora skalade och urkärnade tomater
1-2 små starka chilifrukter
4 medelstora klyftor vitlök
3-4 dl hackad bladpersilja
1 dl matolja
Arbeta ihop degingredienserna till en fin deg som du sedan låter jäsa under duk i ca 30 min!
Som steg tre i processen, kavlar du ut den jästa degen, lägger den på en plåt och plattar sedan på med köttfärsblandningen på degen! när du fått tillräckligt fullt på plåten gräddar du dem i ugnen och inväntar färdig mat!

Löksallad:
Skiva rödlök i pyttesmala ringar, blanda i finhackad persilja! Pressa rejält med citron och krydda med salt och sumak (sumak: Krydda som säljs i alla invandraraffärer...smakar lite surt, är röd till färgen)! :)
Ett annat tips är att dricka "Dough" till lahmacun! Detta är ca 1 dl yoghurt rörd med 2 dl vatten samt lite salt efter smak - smakar super för oss som är vana! :D
Fyll nu din lahmacun me salladen, rulla ihop och njuuuut!
...Laga den med kääärlek!!!
onsdag 11 februari 2009
Tjabba tjeena hallååå!
Har ju ägnat noll med tid på att uppdatera och engagera mig senaste tiden! Ååå nästan så det skär sig i hjärtat....lilla darling!
Senaste tiden har inte hänt så mycket i mitt liv och vardag! Jobb, hem, jobb, hem och någon dags vila emellanåt - då man mer eller mindre legat o degat helt utmattad på soffan! Imorgon nalkas det till jobb igen...ska börja jobba i vår andra butik som ligger på Linnégatan här i Sthlm, känns spännande och kul! yeaaay!!! :)
Jag kommer åter att rulla igång här på bloggen, redan imorgon har jag tänkt lägga upp ett nytt recept - så håll utkik dear friends! :)
PS: Har fortfarande hållt bra i att inte äta sötsaker och snabbmat - suget är som bortblåst! Känns super! :)
Bild från i somras på Madeira - mumsar på en omogen banan...smakade gurka faktist!
söndag 25 januari 2009
söndag 18 januari 2009
Yellow!
Oj små hjärtor - har ju inte uppdaterat bloggen sedan den 8:jan! Vilken lyckad början på året..!
Har haft fullt upp senaste tiden med jobb, vardag och massa annat - därav den snålhet som följt!
Idag är jag ledig för första gången på veckan - ska utnyttja dagen till max! Har redan börjat med att sova ut till kl 13! Just nu ligger jag på soffan i mys-pys kläder och degar efter en rejäl dunderfrukost! :D
Planen för idag var egentligen en shoppingrunda på stan - men det blir nog en Kistarunda istället! Gillar inte det myllriga centrumet där folk irrar omkring som vilsna små myror, men det är bara dom som har öppet till kl 21, så vad har man för alternativ!
Nu ska jag göra mig i ordning sedan bär det av!
Ps: Lagar nåt ikväll o lägger upp - har fått tillbaka kameran från lagning nu - yeaaay! =)
torsdag 8 januari 2009
Recept 59. Potatis- och biffpanna! (köfte)
Denna rätt är en variation av en klassisk rätt från hemlandet! Med lite piff och paff har jag gjort min egen enkla version av den! Är superenkel att laga även om receptet ser lååååångt ut - jag lovar! Detta hamnar nog i min matlåda imorn - yeaaay! :)
Du behöver
Till biffarna:
500 g köttfärs
2 brödskivor
1 äggula
1 lök
knippe persilja
grillkrydda, chili, salt och peppar
Övriga tillbehör:
1 dl olivolja
8-10 potatisar
1 msk vetemjöl
3 tomater
Börja med att skära bort kanterna på brödskivorna - därefter blötlägger du dem i vatten! Kläm sedan ur vattnet ur dem. Blanda ner brödet i köttfärsen och knåda väl! Tillsätt vartefter med äggulan, löken, persiljan samt kryddorna - jobba ihop till en fin köttfärsdeg! Slutligen rullar du ihop dem till små biffar (i storlek som 2 köttbullar)! Lägg biffarna åt sidan för ett tag medan du jobbar med steg 2 av rätten!
Värm en panna med 1 dl olja i - som du sedan friterar potatisarna (ca 1 cm tjocka skivor) i, men bara så de får gyllen färg!!! Nästa steg är att fritera köttfärsen i samma olja - mena bara så de får en täppt yta! Börja dock med att rulla köttfärsbiffarna i lite vetemjöl!!! Sedan friterar du dem tills du ser att du fått ett litet skal på dem.
Eftersom potatisarna och biffarna är halvstekta vill vi nu grilla dem i ugnen ett tag - värm därför ugnen på 175 grader! Ta en lagom stor ugnsform och lägg varannan potatis varannan biff hela varvet runt - pacera dem på höjden! Skiva tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg över - salta och peppra efter smak...samt några droppar olja över tomaterna! Grilla i ugnen i ca 20-25 min!
När saken är biff - serverar du din rätt med tunn pítabröd, cous-cous eller ris till!
...Laga den med kääärlek!
Recept 58. Pyttipanna!
Som liten älskade jag pyttipanna - och jag kan meddela er kära läsare att ännu är jag inte trött på denna rätt! Senaste favorit versionen är tillagning med lax!
Enkel, variationsrik och god - vad kan man mer begära?! Här har ni receptet iallafall! :)
Du behöver
8-10 potatisar (fast sort)
2 lökar
skinka, kött, korv eller lax
3 msk olja
salt och peppar
Till servering:
ägg
rödbetor
Börja med att tärna alla ingredienserna i lagom små bitar - du vet storleken bäst själv! Därefter steker du potatisen i olja (även en klick smör för att undvika bränd olja)! När potatisen ser färdig ut lägger du den åt sidan!
Använd därefter samma panna för att steka resterande ingredienser - stek väl! Känner du dig färdig? Bra - blanda nu ned potatisen och blanda samt pyttta allt väl!
Servera på ett fint fat tillsammans med stekt ägg samt rödbetor till! Klassisk svensk husmanskost - gotti gotti!
...Laga den med kääärlek!
lördag 3 januari 2009
Recept 57. Kycklingsallad
Visst vill vi väl alla slimma till figuren efter jul och nyårstider? Gissar på att minst hälften av er underbara läsare har nyårslöfte om att äta nyttigt, börja träna, skippa sötsaker eller liknande! Oroa er inte kära vänner Miss-Soni är här för att hjälpa er på traven! =)
Vi börjar året med en hälsosam och figurvänlig kycklingsallad! Den är matig så se inte detta som kaninmat gott folk! =)
Du behöver:
(Till kycklingmarinaden)
500 g kycklingfilé
2 msk soja
2 msk mjölk
mynta, basilika eller persilja
olivolja
(Till salladen)
10-15 körsbärstomater
1 gurka
1 isbergsallad
1 burk minimajs
(Till dressingen)
1/2 citron
2 msk vinäger
2 tsk granatäppeljuice
mynta, basilika eller persilja
salt
olivolja
Börja med att skära kycklingen i små bitar som du därefter marinerar i marinadblandningen - ca 30 min!
Inget att göra? Good - passa under tiden på att hacka salladsingredienserna!
Blanda även ned dressingingrediensena i en flaska som går att sluta - shejka loss rejält!
Nu bör kycklingen vara färdigmarinerad - värm en panna med olivolja i och stek kycklingbitarna!
När kycklingen stekts färdigt blandar du ned dressingen och låter kycklingen suga åt sig dressingen någon minut - därefter blandar du ned röran i salladsskålen och blandar alltsammans väl! Lätt som en plätt eller hur?!
Njut nu av din måltid och av dagens goda gärning för hälsan! :)
...Laga den med kääärlek!
Hopp i stugan!
Hej hopp i stugan gott folk!
Jag har varit snål detta år jag veeet, men som tur så har det nya året just börjat - så här har ni mitt första inlägg för i år! Yeaaay! :)
Idag var jag på jobbet - älskar mitt jobb som tur är! Sen vart det en låång promenad ute i kylan med Kib, vi nappade upp Gul på vägen och sedan var det raka vägen hem till en varm kopp te! Har hållt mig för mitt sötsug sedan 21:a december - har inte ens ätit en enda liten pepparkaka sen dess och som tur är julen över! :)
Imorgon är det återigen jobb som kallar - ska bli lite småkul...förutom att kl är 2 just nu och jag har fortfarande inte somnat! (Kib sjunger på soffan intill mig....och mellan mej och bloggen samt er käära läsare: Hon låter som en kråka)! Rena rama tortyren för mina stackars öron och sömn!
Ska trycka in henne i nåt skåp nu osen sova - nattinatt på er!
onsdag 31 december 2008
Sorry peeps!
Blev ingen uppdatering som jag lovade igår...förlåt! Kom hem rätt så sent från jobbet och var totalt utmattad från topp till tå!
Men är hemma i Uppsala för tillfället nu - väntar in vänner som ska komma hit snart! Passar på att skriva mitt sista inlägg för året - även om de flesta av er inte läser detta förrän nästa år! =)
Nu ska jag goosa med syrrans 3 söner - börjar med Kian! Ses nästa år gott folk - GOTT NYTT ÅR SÅ LÄNGE!!!
måndag 29 december 2008
God jul i efterskott..!
Men god jul i efterskott...och gott nytt år! =)

söndag 21 december 2008
Recept 56. Chili con carne!
Imorgon ska jag äta chili con carne till lunch, gör det ni med - det är snabbt, billigt och gott! Får bli en paketerad matlåda till jobbet..! Här har ni receptet! Enjoy!
Du behöver:
1 msk olja
1 gul lök
400 g köttfärs
1 burk kidneybönor
2 st chili
2 msk tomatpuré
5 dl krossade tomater
salt och peppar
persilja
Jag vägrar äta kött som steks efter löken...så börja gärna med att steka köttfärsen först, i ca en msk olja! Därefter finhackar du löken och chilin - blanda ner i köttfärsen och stek alltsammans väl!
Rör ner hälften av tomatpurén, så smakerna blandar sig ordentligt. Efter en stunds puttrande tillsätter du kidneybönorna samt resten av tomatpurén! Salta och peppra efter smak tills du känner dig nöjd, gärna även med cayennepeppar eller tabasco för extra sting! Sist men inte minst piffar du till det hela med finhackad persilja - Lätt som en plätt eller hur?!
Servera med tortillabröd till eller annan form av bröd du gillar...yummy!
...Laga den med kääärlek!
(bild kommer upp senare).
20 000 kr in my pocket!!!
Halloj gott folk!
Med risk för att låta aningen fööör självsäker vågar jag säga att jag förstår att ni saknat mig - för jag har saknat bloggen kan jag lugnt säga! =)
Idag har varit en bra dag på jobbet - tiden flög iväg som vinden! Därefter tog jag en liten shoppingrunda med en vän som vi sedan avslutade med en god måltid i köpcentrat! Då kroppen lättat lite på vikt i och med operationen - slog jag och min vän vad om något STORT, REJÄLT, GIGANTISKT! Jaa, ni förstår!
Jag lovade även att bekräfta här på bloggen så alla kan ha koll på mig (i min omgivning), att hädanefter - och 6 månader framåt SKALL JAG EJ FALLA FÖR SÖTMANS FRESTELSER!! ..Ska inte äta sötsaker på 6 månader med andra ord..klarar jag detta (Med 100% ärlighet såklart) - så ska jag få 20 000 kr som belöning!!! ...med andra ord 3333 kr i månaden under 6 månaders tid! ;) Har redan prickat in datumet för min väns utbetalning den 21:a maj 2009! =) ...Lyckas jag inte stå fast vid mitt ord - får min vän pengarna istället! ...men det händer inte, det vet vi alla! =P
Men jag ska inte skada er läsare med detta - ska självklart baka och trixa olika recept i vanlig form, dock undvika att äta sådant jag bakar själv!
lördag 20 december 2008
Good news!
Gott folk - goda nyheter! För er som undrar iallafall - Jag mår braaa! Yeaaay! =)
Jobbade idag och igår - igår gick det knaprigt men idag har jag varit i full fart med jobb, Ikea, tupplur m.m! Känns skönt - har saknat min vardag, däribland även bloggen såklart! =)
Snart är det julafton - det firar vi med något gott recept imorn!
Adjökens så lääänge! ;)
måndag 15 december 2008
Research!
Kära läsare - varför är ni så snååla med kommentarerna?! :p
Jag har nu underhållit många av er med denna blogg sedan mars månad...tänkte be om lite credit tillbaka! :)
Syrran satte upp en liten kontroll-grejs på sin blogg http://mom-and-the-city.blogspot.com/ och jag snodde den i min tur till min egen!
Det är lätt - svara bara! :)
1. Hur gammal är du?
2. Är du tjej/kille?
3. Var bor du? (Stad och land)
4. Hur hittade du min blogg?
5. Hur ofta läser du min blogg?
6. Hur länge har du läst min blogg?
7. Har du en egen blogg?
8. Vad är det bästa med min blogg?
9. Vad är det sämsta med min blogg?
10. Har du mig på bloggkoll?
Tänk på att jag ska opereras imorn IGEN - så det är synd om mig! =P
Dom är bara föööör Sööööta!

söndag 14 december 2008
I´m sorry!
Förlåååt kära läsare - kunde ej stå vid mitt ord om morotsbrödet idag! Har haft en dag med tusen sysslor - trots min stela rygg (söndertjatat I know - men det är synd om mig)!
Började dagen med en Kib plingandes på dörren! Färdig med mopp och Ajax i hand började hon moppa mitt golv medan jag försökte kliva ur sängen - jag hade ont faktist!
Som nyinflyttad i den nya lyan var kylskåpet självklart tomt! Så vi tog en liten promenad till centrum för att handla frukost - hade såklart min assisten Kib bärandes på korgen som jag fyllde på vartefter med godheter - Jaaa hon är underbar! När vi kom hem var klockan redan 15 och den så kallade frukosten blev snarare lunch!
Efter lunchen var vi mätta och belåtna - så efter en stunds vila nappade jag upp en ny vän för att gå och städa den gamla lyan som jag flyttat ut ur! Instruerade snarare denne vän att städa...då jag inte kunde göra mycket nytta med skadad rygg! :) Men jag är älskad - så ingen tar illa upp för det!
Så småningom började magen kräva sitt - och idag blev det Lewinskys underbara kycklingsallad med Ceasardressing....mmm...yummy! (Kan recepta er någon dag)!
Efter maten kom jag hem och gästades av Kib och Gul igen (folk måste se mig flera ggr/dag), vi kollade på Gul´s bröllops-dvd från oktober som hon fick ut idag! Efter 4 timmars skratt och te och pepparkakor ligger jag nu i min säng för att nattas! Postade iväg tjejerna för 40 min sedan...nu ska jag sova och imorn ska jag jobba! ...fyy vad orättvist!
P.S: Trots att jag inhandlade alla ingredienserna för Morotsbrödet så fick jag ingen tid över för baket som ni märker...hoppas ursäkten godtas även om det var en lååååång sådan! :)


lördag 13 december 2008
Morot och saffransbröd!
Imorgon skall bakas morot och saffransbröd - inte jag som ska knåda, som tur finns maskin! :)
Håll utkik efter receptet - smakar super!
Nu är det dags för mig att sova för 4:e gången idag - Natti natt! :)
Konstverk by Moi!
Det är mysigt med jul...men jag saknar juli! Vill ha sommar nu nu nu!
Lekte fotograf lite i somras när jag var på Madeira, så här får ni ta del av lite blommor som jag fotade!
Onödigt inlägg jag vet haha...men vad tycks?! :)
fredag 12 december 2008
Sjukligheter!
Hej hopp bloggen!
Ligger i sängen nu och dricker mjölk med kanel i...smakar gott faktist! Problemet är bara att kanelen flyter upp på toppen så jag får blanda ner den med en sked innan varje klunk...men vad gör man?! I vanliga fall brukar jag mixa ett äpple, kanel och 2,5 dl mjölk! Det blir en slags äppel-milkshake...prova, det smakar suuuper nu i juletiiid! :)
Ryggen värker som bara den...och jag ligger stel som en stock under hela dagarna! Syrran fick ta på mig strumporna i morse *hihi* ...men jag är en sjukling och då är sånt okey!
Hur som haver, jag glömde bort att nämna för er att jag flyttat en gata bort - det positiva med det hela: Har ett stort och underbart kök - här ska bloggas bloggas bloggas mycket för er del! Ska fota och lägga in bilder på köket här på bloggen - så ni får se var alla verk skapas - när jag kryat på mig lite såklart!
Nämnde jag förresten att jag har ännu en operation kommande tisdag - aa det gjorde jag, men det är synd om mig så ni får bli påminda om det så ofta det går! :( ...nästan! En fördel är att jag redan gått ner något kilo...det är det som håller humöret och kraften uppe!
Beach 2009 - here i come! haha...redo ett år i förväg liksom...men ni förstår! :)
Nu ska jag blanda ner kanelen och ta en klunk mjölk igen...ses!
torsdag 11 december 2008
Värker från topp till tå!
Aj aj ajj ajjj! Har ont ont ont i hela ryggen och resten av kroppen på köpet!
Opererade ryggen i förrigår pga 2 knölar som kunde utvecklas illa - fick bort den ena och den andra står på tur inför kommande tisdag!
Hur som haver så fick jag mycket lugnande och har i princip sovit bort de senaste 48 timmarna...känner mig bortdomnad i hela kroppen!
För er läsares del innebär detta tyvärr ingen uppdatering av bloggen på någon dag...åtminstone fram till dess jag klarar av att sitta upp och inte ligga ned som jag gör nu!
Sköt om er och sakna mig så länge - kram på er alla!
:(
måndag 8 december 2008
Vill ha!
Som många av mina nära och kära vet - så Älskar jag te!
Det finns inget bättre än en kopp te, filt och levande ljus! Låter som en riktig "Geek-moment" nu - jag vet, men det är verkligen det mysigaste som finns!
Något som jag undrar dock är varför inte tekniken för te-kokning kommit till Sverige ännu? Dricker man inte te i detta land? Skumt...!
I mina hemtrakter dricker man te till allt och alltid! Frukost, lunch, middag, varm dag, kall dag - alla dagar! Det bästa är att dricka te i 40 graders hetta som det brukar vara därborta - och i speciella tunna turkiska teglas (krävs lite träning för att dricka ur)! Vi brukar säga att varm te tar ut ångan ur kroppen! Vet inte riktigt om det stämmer - men det brukar kännas bra och lugnande iallafall =)
Det bästa sättet att koka te enligt mig - är det klassiska turkiska viset! Det behövs en kittel med 2 tillhörande delar. I den övre (mindre kitteln) kokar man vatten och te! I den undre kitteln (den större) kokar man hederligt vatten! När du häller upp i koppen/glaset så börjar du med teblandningen i den övre kitteln - beroende på hur ljus eller mörk te du gillar, sedan toppar du på med det kokta vattnet! Klart!

torsdag 4 december 2008
Recept 55. Mjuk Pepparkaka
Visst har vi väl alla hört att Pepparkakor gör barn snälla?! Men vet vi egentligen vad som menas med denna koppling? För man kan väl lika väl bli snäll av att knapra på morötter...eller? =)
Nää...riktigt så är det ju inte - för pepparkakan har faktist en sann historia bakom sig! Kryddorna i pepparkakor har en välgörande effekt i magen. Om magen är glad blir du glad - och snäll! Så ät mycket pepparkakor helt enkelt! Här har ni mitt tips på en mjuk sådan! =)
Du behöver
200 g smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 påse pepparkaksdryddor (säljs i färdigblandad förpackning)
Vispa äggen - därefter tillsätter du sockret under omrörning i äggsmeten - tills det blir vitt och pösigt! Tillsätt gräddfil och smält smör i äggsmeten -rör om rejält!
Jag gillar att sikta torringredienserna - då blir det finare och mjukare kaka! När du siktat torringredienserna så rör du ner det under ständig omrörning i äggsmeten!
Ta fram en fin lagom stor form - som du smörjer och siktar med ströbröd över! Grädda i ugnen i 175 grader i ca 50-55 min! Känn efter med en liten tandsticka när du tror att kakan är klar (men öppna inte ugnen i onödan - risken är att det pyser ut luft och du får en platt pepparkaka)!
Grattis du är nu klar med ditt verk! Toppa gärna kakan med florsocker (Tips: Klipp ut en stjärna som du sedan använder som siluett när du strör över florsockret)!
Servera med glögg eller klassisk te - Njut!
...Laga den med kääärlek!
PS: Bild laddas upp senare...måste baka först! =)
lördag 29 november 2008
Recept 54. Apelsin-knäck!
Julen närmar sig gott folk!
Även om jag inte är en typisk firare så vore det mysigt med julbak och förberedelse redan nu! Om inte på julafton så kan man väl äta under adventveckorna eller hur?! =) Idag bjuder jag på apelsinknäck!
Du behöver:
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
apelsin skal (finriven)
Rör ner alla ingredienser (utom apelsinskalet) i en bra kastrull - gärna med tjockare botten! Låt allt koka - utan lock i ca 35-40 min! För att se om knäcken fått rätt koncistens gör du kulprovet! Detta gör du genom att droppa ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten - akta fingrarna bara! När du sedan kan ta upp knäckmassan ur vattnet och kan lätt forma den till en kula så vet du att knäcken är klar!
Just när knäcken är klar blandar du ner apelsinskalet som du finrivit - blanda blanda blanda - och skeda sedan ned i knäckformar! Sist men inte minst - ha tålamod och låt knäcken svalna innan du hugger in!
Ps: Om du vill ha klassisk knäck hoppar du över apelsinskalen bara! Ett annat tips är att blanda i finhackade nötter!
...Laga den med kääärlek!
torsdag 27 november 2008
Vad tycks???
Har försökt mej på en ny design och layout för bloggen - vad tycks?
Borde jag kanske återgå till den gamla - klassiska vita formen??
Lämna gärna kommentarer - please!
tisdag 25 november 2008
Äcklig mat-händelse!
Inte för att förstöra er aptit här på bloggen - men jag kom att tänka på en sak idag!
Vad är den äckligaste matupplevelsen ni varit med om???
För min del så var jag med om en Pizzabagare i Uppsala som pillade ut kråkor ur sin näsa - just innan han skulle baka ut våra pizzor som vi beställt! Det var liksom inget oskyldigt pillande - utan snarare som om han var på jakt efter en ingrävd guldpeng eller nåt djuuupt därinne! Hur som haver så avbeställde vi pizzorna direkt och sprang ut i gapskratt när vi skyndade oss ut - tur bara att vi inte hade betalat för notan i förväg! =)
PS: Pizzerian vid Migo gäller detta - så ni vet i framtiden! ;)
But hellooou...!
Idag var en dag fylld med äventyr!
Började dagen med en liten strandpromenad med Kib - kring Karlbergs strand!
Därefter kom jag hem och gjorde mej i ordning för en shoppingrunda på stan - för att förgylla mej själv och min dag - jaa jag är bortskämd! =)
Som avslutning på shoppingrundan blev det en liten fika för oss - och vila fötterna efter allt virr-varr!
Vi kom hem i rätt timing för att koka ris och äta kyckling i ugnen som jag hade förberett innan jag gick hemifrån som tur - gotti gott!
Idag är tisdag - därför även Ugly Betty o Desperate housewifes som vi kollade på!
Nu dricker jag te och ni läste just om min dag - ses!
söndag 23 november 2008
Sitter nu på min underbara soffa i mitt underbara vardagsrum - Borta bra men hemma bäst med andra ord!
Det snöar mindre här i Sthlm än Uppsala...även det förstärkte hemkänslan måste jag säga!
Imorn är det jobb, sen ska min kära Kib hälsa på hos mig under 3 månader - Yeaaaaaaaay! =)
Ja - mina vänner känner sej hemma under mitt tak med! Hon ska iförsej bo hos sin syrra, men vi vet att det kommer sluta under mitt tak i slutändan - jag e nog gladare än henne =D
Vi ska börja promenera varje morgon - med start från tisdag!
Sen har vi oxå bestämt oss för att köpa simkort - längtar!
Så e de - hejdå!
tisdag 18 november 2008
Day!
Är trött på höst och mörker - sover bort hela dagar och de dagar jag inte är ledig och måste jobba - tycker jag synd om mej som inte får vila!
Imorn har jag bestämt mej för att rycka mig i kragen!
* Ska börja min lediga dag med att sova till kl 11 - och inte 15 som idag...jag vet jag skäms!
* Därefter ska jag traska mig ner mot stan - har lite shopping att göra!
* Ska avsluta rundan med ett besök hos frisören om det finns nån ledig tid...får boka på morgonen då det alltid är fullsatt - måste klippa och färga!
* Sen ska jag orka ta mej hemåt och laga Stroganoff som ja lovat er...tycker fortfarande att Stroganoff är ett fult namn på en rätt!
* Ska avrunda kvällen med tv - Ugly Betty och Desperate housewifes!
* Sova - och nästa dag jobba :( Fyyy vad orättvist!
Där har ni min dag - vad ska ni göra da kära läsare!
PS: Fyller år på Torsdag - snåla inte med gratulationer tack! ;)
måndag 17 november 2008
Recept 53. Korv-stroganoff!
Imorgon står Korvstroganoff på menyn - fult namn på maträtt insåg jag nu! Men tur att smaken är god! För att göra den lite unik i sitt slag ska jag tillsätta lite annat gott och smått i grytan! Nu kan ni åtminstone inhandla ingredienserna som saknas i skafferiet till imorn! Enjoy! =)
Du behöver:
4-5 kryddkorvar (eller falukorv, kycklingkorv)
1 gul lök
1 msk olivolja
1 dl frysta ärtor
1 paprika
1 burk champinjoner
2 msk tomatpuré (eller ketchup + chilikrydda)
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 tsk salt
1 tsk socker
1 krm svart eller vitpeppar
hackad persilja
Tillbehör:
Klassisk ris!
Börja som alltid med basen - koka riset!
Sedan skär du korvarna i lagom längder, en sorts stavar med andra ord!
Därefter skalar och hackar du löken (själv föredrar jag löken i grövre bitar). Värm oljan i en panna och stek korvarna samt löken tills de ser lagom ut. Blanda så småningom även i ärtorna, champinjonerna samt paprikan.
Tillsätt därefter tomatpurén (ketchup går också lika bra + chilikrydda) samt vetemjöl - rör om till en bra såsbas.
Var beredd med grädden - rör om alltsammans och koka i ca 5 min.
Rör ner mjölken samt önskade kryddor (smaka av), strö även över persiljan och låt stroganoffen blanda sina smaker under lock i ett par minuter innan servering!
Ps: En nypa socker framhäver godare smak!
Servera sedan ditt mästerverk med klassisk ris och njut av en lyckad måltid!
...Laga den med kääärlek!
Lägger upp bild åt er imorn när rätten är tillagad!
lördag 8 november 2008
Frukost!
Just nu sitter jag vid laptopen och längtar till imorn för då ska jag vräka i mig massa frukost! ;)
För er som inte vet så är frukost den godaste måltiden på dagen - ni som inte håller med får slänga sig i väggen eller nåt! :P nää skoja bara, men inse fakta - frukost rules!
Hur som haver - frukost var ämnet!
Imorn blir det mammas bröd, som jag längtar till alla de gånger jag inte är hemma - oroa er inte ni ska få receptet en vacker dag...snart!
Omelett att doppa det goda brödet i!
Klassiska svarta zeytun - oliver för er som inte vet :)
Turkisk creme fraiche - recept på detta bjuds också på senare!
Mammas hemmagjorda ost - återigen...recept på detta senare!
Klassisk Ceylon te - turk te typ :)
Nu ska jag bums i säng och drömma om små svarta oliver och sånt!
Natti natt så länge ;)
måndag 3 november 2008
Recept 52. Is-choklad!
Som kompensation för den långa vilan bjuder jag idag på något sött till mina kära läsare! Ischoklad är vad som står på dagens meny! Kommer att laga ett 50 tal inför min kommande födelsedag om någon vecka - man kan ju frysa in! ;)
Du behöver:
200 g choklad (hels mörk 70%)
100 g smör
1 st ägg
(ca 50 st mini-metall formar)
Vi gillar att förbereda för att inte komplicera i efterhand - därför är en god idé att sprida metallformarna på en bricka eller liknande!
Därefter börjar det roliga - bryt chokladen i mindre bitar och skär även smöret i små tärningar! Här skall ångkokas så lägg ner smöret och chokladen i en liten bunke (alt djup tallrik)! Du behöver även en kastrull som du fyller med varmt vatten (att koka)! När vattnet är varmt lägger du bunken (tallriken) med choklad och smöret att flyta ovanför det varma vattnet (skydda från att vatten sipprar in)! Rör om till chokladen och smöret smält in i varann - rör ständigt om!
Därefter tar du bort chokladen från vattenbadet - och tar fram en ny bunke att vispa ett ägg i - vispa vispa vispa äggen poröst och blanda slutligen ned chokladen! Rör och blanda ihop till en jämn smet och fördela därefter i metallformarna. Sist men inte minst kan du lämna de fyllda formarna att stelna på brickan i kylen eller ute på balkongen - till du fått de kylda och stela!
Piece of cake - eller hur! Du förvarar de goda bitarna bäst genom att ha smörpapper mellan lagren i en matlåda när de väl är klara - med locket på såklart!
Lycka till gott folk!
...Laga den med kääärlek!
(Ps: Bild laddas upp senare)
lördag 4 oktober 2008
Recept 51. Äppelkaka!
Vad gör man av höstens överblivna och övermogna frukter? Pressar ihop till en sylt, fryser in till kommande bakverk - eller så bakar man helt enkelt ihop en klassisk sockerkaka och pressar ned frukten så gott man kan - resultatet blir gott vilket som! Här har ni recept på en klassisk sockerkaka med äpplen i - enjoy!Du behöver:
150 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk ingefära
1/2 tsk kanel
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
Fyllning:
4 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel
Börja med att viska ägg och socker till ett vitt skum - ju mer du vispar desto mindre "äggsmak" får du i kakan! Tillsätt sedan mjölken i äggsmeten! Nästa steg är att sikta mjöl, ingefära, 1/2 tsk kanel, bakpulver och vaniljsocker i en bunke (med hjälp av en sil såklart) - sedan rör du försiktit ned blandningen i äggsmeten samtidigt som du försiktigt rör om! När du fått till en jämn smet rör du även ned det smälta smöret/margarinet i smeten!
Använd dig av en lagom stor form - tänk på att kakan jäser en del! Smöra och bröa formen med ströbröd! Skala äpplena och skär dem i klyftor. Blanda socker och kanel - sedan rullar du äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelbitarna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över kan det vara fint att strö det över kakan.
Grädda din kaka på 175-200ºC i nedre delen av ugnen i ungefär 45 minuter - PS öppna ej ugnen innan kakan ser färdig ut, risken blir att du får en tunn kaka eftersom luften pyst ut!
Servera med vaniljsås och enjoy!
Bild laddas upp senare!
...Laga den med kääärlek!
fredag 3 oktober 2008
Hellou!
Sitter nu och funderar på vad jag kan lägga upp för mina underbara läsare?!
En del har frågat efter vegetariska recept men även efter studentkäk - får se vad mina hjärnceller kokar ihop! =)
Har haft mycket som snurrat i min vardag senaste tiden...därav den tomma bloggen - sorry! Försöker dock så gott jag kan - hoppas det ska gå bättre!
Kraam på er så länge!
måndag 22 september 2008
Recept 50. Purjolöksris!
Nu är det fart på min kära blogg - ska genast uppdatera er med ett nytt superrecept! Perfekt för studentekonomin och perfekt som matlåda då denna rätt avnjuts som bäst kyld! Läs, handla alla ingredienser och sedan bums i köket med er alla - denna rätt får inte missas! :)
Du behöver
1 purjolök (Lagom stor)
2 morötter
4 msk ris
1 tsk tomatpuré
1/2 citron (saften)
3 msk olivolja
1 tsk socker
Skala och skiva morötterna till att börja med - skär även purjolöken i 1 cm tjocka skivor!
Värm oljan i en kastrull - när oljan är varm steker du tomatpurén i detta!
Woka sedan morötterna samt purjolöken i tomatpuréoljan!
Nästa steg är att tillsätta vatten (beroende på kastrullens storlek och mängden purjolök så är mängden vatten lagom tills det täcker grönsakerna i kastrullen), citronsaften, socker och önskade kryddor (salt och peppar)!
När purjolöken har fått en mjuk koncistens är det dags för den sista ingrediensen att hoppa ner i grytan - ris! Tvätta riset väl och låt alltsammans koka i ca 10 min.
Rätten serveras bäst kall - så se till att förbereda dig i god tid innan så du har tid till att låta maten svalna.
Servera med en klick turkisk yoghurt samt en bit bröd (pitabröd)!
Tips och annat värt att veta:
- Citronsaft förlänger tillagningstiden på maten - men pressa gärna på ytterligare citronsaft när rätten skall njutas!
- Tillsätter du riset i början av tillagningen så blir resultatet grötigare!
- Har du ingen tomatpuré hemma - skippa! Eller tärna ner en skalad tomat i grytan!
...Laga den med kääärlek!
söndag 21 september 2008
Recept 49. Tomatsoppa!
Hösten är på väg och har redan gjort entré i min vardag - fint med höstens alla färger men vad gör man åt förkylning, halsont och grått väder? Finns inte mycket att göra åt naturens gång mina vänner - men en soppa är inte illa! Tänkte dela med mig av ett superenkelt recept på en lyckad tomatsoppa...enjoy! :)
Du behöver
1 msk olja
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 tomater
2,5 dl vatten
1 dl grädde
salt och peppar
Värm oljan och sedan tillsätter du vetemjölet som redning till soppan! Tillsätt även tomatpurén.
Riv tomaterna och koka alltsammans i ca 5 min - därefter tillsätter du grädden samt vattnet och låter allt koka ytterligare! Salta och peppra efter smak och toppa även med riven ost på slutet!
Häll upp i en liten skål och bre en macka till - super i höstmörkret eller hur?! :)
PS: Ni vet väl att tomater innehåller jättemycket C-vitamin som håller förkylningen i styr?!
...Laga den med kääärlek!
lördag 20 september 2008
Tekniskt fel...hehe!
Kära bloggen och underbara läsare!
Vill bara meddela er om att min internet är nere hemma så jag har inte kunnat uppdatera bloggen ännu...tråkigt jag vet! :(
Men imorgon blir det kalasfirande och jag kommer då självklart att samla in så mycket jag kan för att tipsa er om roligheter och andra ting! Får låna grannens dator eller nåt :)
kraam på er alla så länge!
tisdag 9 september 2008
Hej hopp!
Kära blogg och underbara läsare - har varit på semester skämt bort mig själv...ännu en gång för denna sommar!
söndag 17 augusti 2008
Vad att göra dessa regniga dagar...?!
..Eller snarare vad kan man göra åt dessa tråkiga, regniga dagar?!
Dagen började med en utdragen frukost - från kl 11-15! Det var jag, en vän som kom på besök och en annan kompis som sovit över ett par dagar nu hos mig!
Hursomhelst så pratade vi om det ena ämnet efter det andra efter det tredje och till sist avslutade vi allt med frukt! (Känner mej otroligt mätt ska ni veta)!
Vid 15 tiden plockades jag upp av en annan vän och åkte in till stan för en fika...knappt 2 h senare sitter jag nu åter hemma...vid datorn! Vad gör man en sånhär dag egentligen?
Planen för kvällen är iaf bio tillsammans med ett annat kompisgäng - imorgon jobba!
Vad har ni för er idag?
onsdag 13 augusti 2008
Recept 48. Morotsmarmelad!
Var hemma hos min allra bästa vän och fick smaka något gudomligt! Det blev en riktig halleluja-moment med en bit rostad bröd, en klick smör och denna fantastiska sak till marmelad på! Var bara tvungen att tipsa er om det - japp, det är Morotmarmelad jag talar om! Ett ytterligare plus är hur enkel den är att tillaga!
Du behöver:
300g morötter
1,5-2 dl vatten
3 dl socker
2 msk kanel
1 citron
(ev 1/2 msk bikarbonat för koncervering)
Börja med att skala och riva morötterna som du sedan kokar i ca 5 min och därefter silar! (Obs! Se dock till att spara 1,5 dl av det bortsilade vattnet inför nästa steg)!
Ta nu de rivna kokta morötterna samt 1,5 dl bortsilat vatten som du sparade och rör ner det i en liten kastrull tillsammans med 3 dl socker samt 2 msk kanel och riven citronskal! Pressa även över en gnutta citron över sylten! Blanda blanda blanda och låt puttra i låg värme i ca 10-15 min (i annat fall tills du är nöjd med koncistensen)! Detta var allt - du är nu klar med ditt verk - sylten bör dock njutas tidigast nästa dag!
Ditt nästa uppdrag är att vräka i dig till frukost!
Tips: Tillsätt en halv tesked bikarbonat som koncerveringsmedel för att bevara sylten bättre!
...Laga den med kääärlek!
måndag 11 augusti 2008
Recept 47. Spaghetti med köttfärssås!
Idag ska ni få recept på klassisk spaghetti och köttfärssås! Man kan aldrig få nog av denna klassiker - antar att det är något av allas favoriträtter - Stor som liten! Du behöver:
2 st gul lök
400 gram köttfärs
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
2 msk olja
2 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyfta(or)
2 st lagerblad
1 tsk oregano
300 gram spaghetti
salt och svartpeppar
Nu till det roliga pillet - börja med att steka köttfärsen i en panna under tiden som du skalar och hackar löken! När köttfärsen känns färdig tillsätter du löken samt 2 msk olja - stek väl!
Sedan tillsätter du tomatpurén, köttbuljongen, vatten, vitlöken samt lagerbladen! Krydda även med alla kryddor och tillsätt sådant som du önskar extra! (Champinjoner kanske...?)
Matigheter!
Hade förresten tankarna på bloggen en och annan gång under resan...eller snarare på samvetet - så jag passade på att fota lite av maten för att dela med mig här på bloggen!
söndag 10 augusti 2008
Tillbaka!

Nu är jag åter hemma från den underbara resan till Madeira! Det har varit rikigt avkopplande och världens finaste miljö! Hotellet var inget att klaga på - den va riktigt super liksom övriga resan! Lägger in någon bild för er att se :)

Men nu tillbaka till vardagen och till verkligheten! Har haft dåligt samvete över bloggen då jag inte skrivit eller lagt ner någon som helst tid på 3 veckor nu - måste komma igång igen så imorgon ska jag laga till något gott och dela med mig av receptet till er läsare!
Till dess får ni sakna mig ett dygn till! ;)
måndag 14 juli 2008
Tyck till om min blogg!
Får i snitt 50 besökare/dag - undrar litegrann hur ni hittar hit samt vad ni tycker om min blogg!
Vad finner ni bra/dåligt här på bloggen?
Och framförallt - är detta en blogg ni besöker aktivt/återkommer till...hur hittade ni hit?
Vore jättekul om ni lämnade en liten kommentar! :)
Recept 46. Fiskgratäng!
Älskar denna rätt - sås, potatis och fisk! Yummy yummy, riktigt gott faktist! Nåja nu ska ni få receptet!Du behöver:
400 gram torsk eller annan fisk du gillar
5-6 medelstora potatisar (eller potatismos)
1 pressad citron
frysta ärtor
3 msk margarin
7-8 dl mellanmjölk
3 msk vetemjöl
1 msk olja
dill, salt och peppar
Börja med att salta och peppra fisken tillsammans med 1 msk olja samt pressad citron - stek därefter i ugnen på ca 225 g i ungefär 20 min!
Det är nu läge till att skala och sedan koka potatisarna också! När potatisarna kokt färdigt mosar du dessa till en mos tillsammans med 2 msk margarin, 4 dl mjölk samt salt och peppar efter smak (dill oxå!)
Häll i 1 msk olja i en panna och rör ner 3 msk vetemjöl och späd sedan ut med mjölk (ca 4 dl)! Krydda med massa dill, salt och peppar - tillsätt även pressad citron samt ärtorna! Låt allt koka ihop till en sås - i ca 3 min! (Späd eventuellt ut med ytterligare mjölk om så behövs - eller ännu bättre med spad från fisken i ugnen)!
Nu bör även fisken i ugnen vara färdig - forma potatismoset som du fått till runt fisken! Häll över såsen och gratinera i ugnen i ca 5 min tills du fått en härligt brungul färg i ca 225 grader!
Servera med en morotsallad eller helt enkelt rivna morötter samt citronvatten! Gotti gott eller hur?!
...Laga den med kääärlek!
söndag 13 juli 2008
Dagen!
Vaknade kl 12 i morse...soft soft soft! Behövde verkligen 12 timmars sömn efter en lååång arbetsvecka plus tusen andra saker som behövts göras!
Det blev en liten trudelutt-promenad till solna centrum för att inhandla smått och gott inför resan som nalkas! Kollade upp lite reseguider och klipp på toube - märkeskläder kostar tydligen 70-80% mindre än priser i här i Sverige - så gucci mucci here i come! En del shopping får med andra ord väntas med till resan!
Vädret stod på topp - och två solstrålar som vi var ville vi göra något kul! Så vi köpte oss 2 grillade minikycklingar en låååång baguette och potatissallad och picknickade på en gård med iskall cola! Gotti gotti!
På vägen hem gick vi förbi en kompis lägenhet och skulle bara vinka hej - men resultatet blev 2 timmars sittande på hans altan och en massa prat i solskenet! Solen gick ner och vi gick hem! Pallade några körsbär på vägen hem - riktigt gott! Sen satt vi bara hemma och degade på soffan...degar ännu! =)
Hur har er dag varit?
fredag 11 juli 2008
Recept 45. Hallon och persika-paj!
Här är resultatet av mitt underbara verk! Det blev en smulpaj med frysta hallon och säsongens fukt - persika!
Smuldeg:
3 dl vetemjöl
1,5 msk socker
2 dl hallon
1/2 tsk kanel
Börja med frukten - man vill ju ha smaker som smälter in!
Skala persikorna och skiva därefter dem i tunnare klyftor. Ta fram en fryspåse och häll i persikobitarna tillsammans med de frysta hallonen! Blanda även i 3 msk socker, ingefära samt kanel! Knyt ihop påsen och skaka väl tills allting är jämnt blandat - låt sedan påsen stå på diskbänken eller något så smakerna smälter ihop under tiden som du arbetar ihop smuldegen med de ovanstående ingredienserna!
När du har även smuldegen klar - smular du ner hälften i botten på en pajform och gräddar i ugnen i ca 8 min på 225 grader!
När detta är färdigt tar du ut formen och tillsätter fruktblandningen (tillsammans med all vätska som uppkommit i påsen) och jämnar ut fint över de gräddade pajsmulorna! Sist men inte minst - häller du över resten av smuldegen över fruktblandningen i formen - grädda i ugnen på samma värme i ca 15 min (tills du får en brun färg över pajen)!
- Klar att njutas med vaniljsås!
Kan man någonsin få nog av Paj`?
I alla dess former - matig, fruktig, bärig eller helt enkelt exotisk - för paj har ju många former! Men dess gemensamma punkt är ändå alltid densamma - Man kan helt enkelt inte få nog av Paj!
Är det någon som står emot mitt påstående så är ni välkomna att argumentera - till er andra paj-älskare:frågar jag: vilken är er favorit?
Min är klassisk blåbärspaj - men idag ska jag försöka mig på en nektarin och hallonpaj! Ni får njuta av bilden senare ikväll! =)
...ska in till köket och baka nu - adjö så länge!
torsdag 3 juli 2008
Recept 44. Thai-tandoori!
Den här rätten är något av det godaste jag ätit...eller snarare bjudits på! Det var inte jag som lagade rätten - för en gångs skull fick jag nöjet att njuta av en annans verk! Här har ni receptet - in i köket och laga direkt säger jag bara! =) PS: Rena snabbmaten klart på ett kick - men the healthy way såklart! ;)Du behöver:
1 kycklingfilé
1 paket bacon
1 burk champinjoner (eller färska)
1 burk majs
1 broccoli-bukett
1 burk cocosmjölk
1 dl mjölk
knippe färsk gräslök
Massor med tandoorikrydda
svartpeppar och salt
Tillbehör:
Ris!
Börja med att koka riset för här går det snabbt minsann!
Därefter strimlar du den tinade filén i långa smala bitar och steker väl! Tillsätt sedan baconet som du skurit i små bitar i pannan med filén! Ett plus är att du inte behöver så mycket olja - baconet gör sitt!
När filén o baconet stekts enormt väääl - häller du champinjonerna samt majsen i pannan! Det är även tid för kryddan att göra sitt - krydda efter smak! Snåla dock inte med tandoorikryddan! Lägg på locket och låt dra i ett par minuter medan du hackar gräslöken samt klipper av broccoli-buketten i mindre "buketter".
Lyft bort locket nu och tillsätt cocosmjölken samt 1 dl mjölk! Rör om väl och tillsätt därefter broccolin samt gräslöken - låt allting dra i pannan i ca 4-5 min - Klart!
Servera med ris och njuuut av din måltid!
...Laga den med kääärlek!
torsdag 26 juni 2008
Hellou bloggen och kära läsare!
Dieten jag följde fungerar - bekräftat nu! Men problemet var att uthärda den...det är här jag kommer in i bilden! Gick iaf ner något kilo och det känndes bra - men nu är den dieten över och det är återigen dax att dela med sig av underbara recept som jag vet att ni säkert väntat läääänge på - för det har ju gått ett bra tag sedan jag la upp något smaskigt recept för er att njuta av!
...Nästa recept är thai inspirerat, låt oss kalla rätten för Thai-tandoori! Kärlek, kärlek, kääärlek säger jag bara :)
måndag 23 juni 2008
kaffe....mumms!
Kära läsare, vill dela med mig av några underbara kaffe-klipp som jag råkade hitta på youtube! Är inte mycket för kaffe i vanliga fall...men efter att ha sett klippen så satte begäret igång - förstår nu vad kaffe-älskare genomlider när de törstar efter en het, rykande kaffekopp!
Varför kan inget café ha samma tema här i Sverige...framförallt Sthlm - Storstaden liksom?! Eller det kanske finns redan - men bara jag som missat det?! Nåja tipsa kan ni göra iaf... kolla in klippen så länge!
torsdag 19 juni 2008
Måste bara säga....!
Måste bara säga att jag vägde mig nyss innan jag ska till jobbet.....och gissa vad?! 2,3 kg väck - Galet sjukt, men så är det! AJA ses sen! =)
onsdag 18 juni 2008
Recept 43. Meze-dip!
På fredag är det midsommar - även om jag själv inte firar det så kan det vara kul att dela med sig av lite traditionella rätter för er som tänker fira den kommande högtiden! För vad är väl traditionell midsommarmat annat än sill, färskpotatis och lingonsylt?
Alternativen duger antagligen till många av oss eftersom traditionen för rätterna följts på år efter år efter år - men varför inte göra något ovanligt för detta år och fylla midsommarbordet med medelhavs-sommarbord?!
Här är mina tips på extra tillbehör utöver det traditionella för en lyckad midsommarsbjudning!
1. Baba-ganoush (Aubergineröra):
Du behöver:
1-2 auberginer
4-5 dl yoghurt (helst turkisk/grekisk meze yoghurt)
1-2 vitlöksklyftor
knippe persilja
salt och chili
Stick små hål i auberginerna med kniv eller gaffel sedan lindar du in dem som små paket med folie - grilla i ugnen ca 20 min (vet ej exakt tid, men känn efter med stick ifall auberginerna blivit helt mjuka så bör det duga)!
När auberginerna grillats färdigt öppnar du upp folien river du lätt loss skalet från aubergineinnehållet! Låt de svalna under tiden som du pressar vitlök samt hackar persilja som du sedan blandar ut med yoghurten - tillsätt även salt och cayennepeppar efter smak och tycke! När auberginerna är helt kalla - mosar du dem med en gaffel och tillsätter sedan även det i yoghurten - blanda blanda blanda - Klart!
Tips: Dekorera med stekta kryddor i olivolja - ca 1-2 msk!
2. Spenat-tzatziki:
Du behöver:
Färsk spenat (mängd efter smak)
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt
Hacka spenaten i små strimlor, sedan blandar du ner den i yoghurten tillsammans med salt och vitlök! Rör om till en jämn blandning - klart!
Du kan även göra gurk-tzatziki på detta recept, byt då spenaten mot riven gurka!
Tips: Dekorera med 1-2 oliver
3. Hummus (Kikärtsröra):
Du behöver:
1 konserv kikärtor
2 vitlöksklyftor
saften från en pressad citron
3/4 dl tahini (säljs i turkaffären)
kummin (efter smak)
1/2 dl vatten
salt (efter smak)
Skala bort skalen från kikärtorna (lätta att klämma loss bara)! Pressa ner vitlöken och mixa i mixer tillsammans med kikärtorna. Pressa saften från citronen och tillsätt tahinin tillsammans med kryddor och vattnet. Salta efter smak!
Tips: Dekorera med några droppar olivolja samt persilja och oliv!
PS: Bilder laddas upp senare!
...Laga den med kääärlek!
Dagens lunch!
Efter 8 dagars arbetsvecka kännde jag mig riktigt utmattad i morse så jag sov fram till kl 11 idag! =) Eftersom kl var så sen började jag med en kopp svart kaffe direkt följd med lunch! Vill inte skjuta upp på dagens måltider för då slutar allt med att man äter väldigt sent på dagen följd med stillasittande - alltså energiförbrukning mer eller mindre Noll!!!Hur som haver smakade det bra även om det inte följde listan - hade inte alla ingredienser hemma för listan - måste inhandlas idag!
Jag åt följande:
Kyckling och mozarellasallad
1 dl filmjölk
2 plommon
PS: Klicka för större bild!
Recept 42. Diet-soppa!
Den här soppan åt jag till middag igår! Smakade super som vanligt...även om det var diet-food!
Du behöver:
1-2 kycklingklubbor eller kycklingfilé
spenat (mängd efter smak)
1 lök
2 morötter
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk curry
2 klyftor vitlök
2 kycklingbuljong
saft från en pressad citron
salt
Börja med att koka kycklingen i ca 1 liter vatten(själv brukar jag bryna kycklingen först så den får lite färg och yta innan jag kokar den)! När kycklingen kokat färdigt silar du bort skummet som brukar bildas och återanvänder sedan buljongvattnet till soppan!
Tillsätt löken, de skivade morötterna samt spenaten - låt koka väl! Slutligen tillsätter du även kryddorna och tomatpurén tillsammans med den pressade citronen och de hackade vitlöksklyftorna! Låt smakerna koka ihop tills vitlöken nästan smält bort! Tillsätt även vatten efter smak och tycke - tänk dock på att soppan ska vara ljus och rinnande!
Njut av din måltid och var glad över dagens goda gärning för hälsan! =)
Tips: De starka kryddorna sätter extra fart på förbränningen...krydda på extra med cayennepeppar om du vill öka effekten! ;)
...Laga den med kääärlek!
tisdag 17 juni 2008
På tal om dieten...
Är nu inne på dag 2 av den pinande dieten! Vägde mig idag...och gissa vad.... 1 kg redan väck!!! Ändå vägde jag mig igår morse och ikväll efter dagens alla måltider! Verkar sjukt skumt...men så visar vågen iallafall....får se vad den visar om 2 dagar igen!
Måste däremot tillägga att jag inte följt dieten med pricka!
Igår åt jag följande:
Frukost: 1 kopp svart kaffe....skippade sockerbiten för det smakar BLÄ!
Lunch: Kycklingsallad med ca 1 liter gurkvatten på flaska till!
Middag: Buljongsoppa med morötter och en kycklingklubba!
Idag åt jag:
Frukost: 1 kopp svart kaffe, 2 dl filmjölk och ett plommon!
Lunch: Räksallad med keso istället för dressing samt utan pasta!
Middag: 2 skivor kycklingfilé-skinka, 3 msk keso, 1 knäcketbröd samt 2 plommon!
Har även druckit enorma mängder vatten - duktigt va! =)
Visst låter det fattigt...men trots att jag jobbade 12 timmar i sträck igår och 7 timmar idag har jag inte kännt mig speciellt hängig! Får se vad morgondagen bjuder på...känns fattigt men rätt så ok ännu!
Angående detta med att följa slaviskt...skippar nog det, byter ut sådant jag ogillar och inte hinner med till sådant jag tycker duger! Som ni kanske såg så står det INGENTING till vissa måltider vissa dagar - speciellt den biten skippar jag! Klart man ska äta..räcker väl enbart med måtta! Att skippa måltider helt finns inte i min personliga lista!
Diet-Schemat!
"Danska rikshospitalets ämnesomsättningskur!"
Denna bantningskur kan man påbörja vilken veckodag som helst, men det rekommenderas att man börjar en söndag.
DAG 1 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit Lunch: 2 hårdkokta ägg, spenat kokt i vatten, 1 tomat Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med olja och citron
DAG 2 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit Lunch: 10 skivor skinka, 3 dl yoghurt naturell Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med olja och citron
DAG 3 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 skiva skinka, sallad Middag: Kokt broccoli, 1 tomat, 1 frukt
DAG 4 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 1 liter juice, 3 dl naturell yoghurt Middag: 1 hårdkokt ägg, 1 riven morot, 1 liten keso naturell (250 g)
DAG 5 Frukost: 1 riven morot med citron Lunch: 1 stor bit kokt torsk med citron, 1 liten klick smör Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med broccoli
DAG 6 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 riven morot Middag: ½ kyckling, sallad med olja och citron
DAG 7 Frukost: 1 kopp te utan socker Lunch: Ingenting Middag: 1 grillad lammkotlett, färsk frukt
DAG 8 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 skiva skinka, sallad Middag: Kokt broccoli, 1 tomat, 1 frukt
DAG 9 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit Lunch: 10 skivor skinka, 3 dl yoghurt naturell Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med olja och citron, 1 frukt
DAG 10 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 skiva skinka, sallad Middag: Kokt broccoli, 1 tomat, 1 frukt
DAG 11 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 1 liter juice, 3 dl yoghurt naturell Middag: 1 hårdkokt ägg, 1 riven morot, 1 liten burk keso naturell (250 g)
DAG 12 Frukost: 1 riven morot med citron Lunch: 1 stor bit kokt torsk med citron, 1 liten klick smör Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med broccoli
DAG 13 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 riven morot Middag: ½ kyckling, sallad med olja och citron
Denna bantningskur måste vara i 13 dagar och är därför hård men effektiv. Dieten går ut på att ändra ämnesomsättningen, något som innebär att du efter den 13:e dagen kan äta normalt, utan att lägga på dig något under de kommande två åren.
Detta är inte en traditonell bantningskur, men en kur som ökar kroppens ämnesomsättning och förbränning. Den verkar därför även efter att dieten är avslutad. Om denna kur följs slaviskt kommer du att tappa allt överflödigt kroppsfett (7-20 kg).
Kuren ska följas i 13 dagar, varken mer eller mindre. Och som tidigare nämnts, den skall följas slaviskt! Om du under kuren dricker 1 öl, 1 glas vin, tuggar ett tuggummi eller äter extra mat måste du avbryta kuren direkt. Effekten är då borta. Kuren kan därefter påbörjas igen efter 6 månader, ej tidigare. Om du följt kuren till punkt och pricka i 13 dagar skall den inte upprepas förrän det gått minst ett år.
Är du hungrig eller sugen på något - Drick vatten, minst 2 liter per dag! Kaffet kan inte bytas mot te och du måste äta sockerbiten.